Is your property exempt from the NJ lead-safe law?
Nov 42026
Four exemptions exist: units built in 1978 or later; units certified lead-free under N.J.A.C. 5:17-3.6(b); seasonal rentals leased under 6 months a year; and multiple dwellings registered with DCA for 10+ years with no outstanding lead violations. In Hudson County, honestly, most rentals fit none of them.
Each exemption, against real Hudson County buildings
The honest paragraph
Per U.S. Census data (ACS table B25034), 52% of Hoboken's housing units were built before 1980, and the countywide picture is older still: 71% in Union City, 64% in West New York, 75% in North Bergen, and 79% in Bayonne. If you own a typical pre-war rental here, plan on the inspection. The exemption worth investigating is lead-free certification for renovated units; the rest are narrow.
If you think you qualify
Document it: the certificate of occupancy for post-1978 buildings, the lead-free certificate number, lease records for seasonal use, or your DCA registration history. Keep the paperwork with your rental registration. An exemption you cannot document does not protect you from a notice of violation.
Short answers
My building gets state BHI inspections. Is it exempt from the NJ lead-safe law?
Possibly: a multiple dwelling registered with DCA for at least 10 years is exempt if its two most recent state cyclical inspections left no outstanding lead-based paint violations. P.L.2024, c.74 raised that test from one inspection to two (P.L.2021, c.182, as amended by P.L.2024, c.74, § 1 c.(3)); N.J.A.C. 5:28A-1.3(b)4 still shows the older wording. The 10 years may include a previous owner. A multiple dwelling has three or more units, so a stand-alone two-family house does not qualify (N.J.A.C. 5:28A-1.2).
Are student or seasonal rentals exempt from the NJ lead-safe law?
Only seasonal ones: New Jersey exempts a single- or two-family seasonal rental rented under six months a year to tenants without consecutive lease renewals, and nothing for students. The statute lists no student-housing exemption, so a pre-1978 unit rented to students for six months or more a year is covered like any other rental (P.L.2021, c.182, as amended by P.L.2024, c.74, § 1 c.(4); N.J.A.C. 5:28A-1.3(b)2).
Exemption questions
Yes. New Jersey’s lead-safe law applies to residential rentals built before 1978, so a building constructed in 1985 anywhere in Hudson County, Bayonne and Jersey City included, needs no lead-safe certificate. The cut-off is the federal ban on lead-based paint in housing, and the exemption list is set by N.J.A.C. 5:28A-1.3(b). Keep proof of the construction year: the municipality asks for it rather than taking your word.
No. Remodeling a pre-1978 New Jersey rental does not change its construction year, and the exemption list in N.J.A.C. 5:28A-1.3(b) does not mention renovation. The only route out for an older building is a lead-free certificate based on an XRF survey of every painted surface under N.J.A.C. 5:17-3.6(b).
Half of it. In New Jersey the unit the owner lives in is not a rental dwelling and needs no lead-safe certificate; the unit rented out is fully covered by P.L. 2021, c.182 and needs its own inspection at tenant turnover or every three years. In a Hudson County two-family that means one certificate, not two.
No. A HUD housing-quality inspection does not substitute for the New Jersey lead-safe certificate. The exemption list in N.J.A.C. 5:28A-1.3(b) is exhaustive and does not include federally assisted units, so a Section 8 rental in Hudson County still needs its own visual inspection and its own certificate valid three years.
Describe the building on the call; if it is exempt, we will tell you so and you keep your money.