The federal lead paint disclosure form for New Jersey rentals
Nov 42026
Every lease of pre-1978 housing must include the federal lead disclosure: a signed disclosure attachment plus the EPA pamphlet Protect Your Family From Lead in Your Home (42 U.S.C. § 4852d). This is a separate obligation from the NJ lead-safe inspection, and one does not replace the other.
The two documents, with official PDFs
Disclosure is not the inspection
What to do at each lease signing
Short answers
Which properties are exempt from the federal lead disclosure rule?
Housing built in 1978 or later is exempt, as are elderly or disability housing and 0-bedroom units like studios unless a child under 6 lives or will live there. Leases are also exempt if a certified inspector found the housing free of lead-based paint, if they run 100 days or less with no renewal possible, or if they renew a lease already fully disclosed with nothing new known. Foreclosure sales are exempt too (40 CFR 745.101 and 745.103; 24 CFR 35.82).
Disclosure questions
No. The federal form is still required at every lease. The certificate belongs in the same packet though: at tenant turnover, NJ separately requires giving the tenant evidence of a current certificate.
No: housing built in 1978 or later is outside both the federal disclosure rule and the NJ lead-safe law. The exemptions page covers how to document that.
It is federal law, enforced with federal civil penalties, and it sits on top of the state and municipal enforcement of the inspection itself. The penalties page covers both layers.
Certificates from NJ DCA-certified contractors, booked within 48 hours.